Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gondolatok az adventi időszakról

Gondolatok az adventi időszakról

Advent első vasárnapja idén november 28-ra esik és az első gyertya meggyújtásával kezdetét veszi a karácsonyi készülődés és a várakozás 4 hetes időszaka. Az advent szó eljövetelt, várakozást jelent. Már sok városban kinyitották kapuikat a karácsonyi vásárok, és egyre több ház ablakaiba is kikerültek már a közelgő ünnep fényei. Újra az orrunkban érezzük a karácsonyi vásárok jellegzetes forralt boros és kürtőskalácsos illatát, és már a ködös idő is érezteti, hogy közeleg a tél.

Advent időszaka sokak számára a nagy bevásárlások, a karácsonyi ajándékok után való eszeveszett rohangálást jelenti, ami könnyen stresszforrássá is válhat. De ne feledkezzünk meg arról, hogy az advent valódi tartalma nem az ajándékokról, hanem sokkal inkább a lelki feltöltődésről, várakozásról és az újrakapcsolódásról szól. Lehetőséget teremthet arra, hogy felkeressük barátainkat, családtagjainkat és együtt töltsünk velük értékes időt.

Ez a 4 hetes időszak abban is segíthet minket, hogy egy kicsit tudatosan is megálljunk, összegezzünk, lecsendesedjünk és meglássuk mindazt a minket körülvevő, sokszor mókuskerékhez hasonló hétköznapjainkban, ami az életben igazán fontos és lényeges. Ez az időszak segíthet nekünk egyfajta értéktisztázást is csinálni, amire az év rohanó hónapjaiban talán kevésbé jut időnk.  

Az ünnepi készülődéshez a lakás ünneplőbe öltöztetése, a karácsonyi vásárokba való ellátogatás mellett hozzá tartozik az adventi koszorú elkészítése is. A koszorú négy gyertyája a négy adventi hetet és egy-egy fogalmat szimbolizál, ez a négy fogalom pedig nem más mint: a hit, remény, öröm és a szeretet.  

De mit is jelenthetnek ezek a fogalmak a mi életünkben? Nézzük meg ezt egy kicsit közelebbről is az egyes gyertyák mentén.

Az első gyertya a hitet szimbolizálja. Ez a gyertya abban segít nekünk egy kicsit jobban elgondolkodni, hogy vajon kiben, vagy miben is hiszünk mi. Kire vagy mire támaszkodunk, ha nehézségek érnek bennünket és hogy hova, mire összpontosul a hitünk?

A bronz vasárnap gyertyája a reményt hozza el otthonunka, és szimbolikájával céljainkra és álmainkra világít rá. Segít elgondolkozni azon, hogy milyen irányba is tart az életünk, és melyek azok a vágyaink és reményeink, amelyek mozgatnak bennünket.

A harmadik gyertya az örömre hívja fel a figyelmünket, és szimbólumával a karácsony közeledtének örömét hozza el a családokhoz.

Aranyvasárnap a negyedik gyertyát is meggyújtjuk, ami a szeretetet jelképezi. Azt a szeretetet, ami nem létezhet hála nélkül és ami minden sebre gyógyír lehet. Azt a szeretetet, ami magában hordozza a jót, az odafigyelést, a megbocsátást is. Számodra mit jelent ez a szó?

 

Advent van és közeleg a karácsony. Próbáljunk meg a lehetőségeinkhez képest lecsendesedni, másokhoz kapcsolódni, beszélgetni. Legyen ez az időszak mindenki számára szeretetben, belső töltekezésben és beszélgetésekben, közös élményekben gazdag. Békés és örömteli adventi időszakot kívánunk.

Az oldal tetejére