Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyakori betegség az óvodában/iskolában: Fejtetű

Gyakori betegség az óvodában/iskolában: Fejtetű

Zárt közösségekben terjedő élősködő rovar, mely emberen háromféle fordul elő: fej-, ruha- és lapostetű. Ezek közül, most az elsővel való fertőzöttséget fogjuk ismertetni.

Jellegzetes tünetei: viszketés, serkék a fejbőrön, fül mögött, nyak hátsó részén, fejbőr viszketés, vörös foltok a fejbőrön. A fejtetvek vérszívás útján táplálkoznak, amellyel a gazdaszervezet bőrén viszketést váltanak ki, és allergiás bőrreakciót okoznak.

 

Peterakáskor a fehér szemcse szerű peték, serkék odaragadnak a hajszálakhoz, amelyekből körülbelül egy hát alatt kikelnek. A tetvek repülni, ugrálni nem tudnak, de viszonylag gyorsan tudnak mászni a fejbőrön. A fényt kerülik, ezért ritkán láthatók. Könnyen átterjed az egyik emberről a másikra és fejek szoros érintkezése révén: széktámla, fésűk, hajgumik, törülközők, sapkák. Betegséget ugyan nem terjesztenek, de testi-lelki kellemetlenséget okoznak, a viszketés miatt elvakart sebek, pedig könnyen felülfertőződhetnek.

 

A fejtetveség kezelése

 

Fejtetvességnél a haj kezelése a legfontosabb. Mivel azonban a fejtetű gyakran a jellegzetes használati tárgyak (fésű, sapka, hajgumi, párna stb.) közvetítésével is terjedhet, ezért ezek hatásos fertőtlenítését is el kell végezni.

A hajszesz a fejtetvesség azonnal megszüntetésére és megelőzésére egyaránt alkalmas. Tetűírtó hajszeszből az alábbi linken találhatsz webáruházunkban. A hajszesszel a hajas fejbőrt és a hajat gondosan át kell itatni, majd azt a fejbőrbe kell dörzsölni. Ezután meg kell várni, amíg a hajszesz rászárad a hajra (kb 5-15 perc). Ez idő alatt a készítmény kifejti hatását, a tetveket és a serkéket elpusztítja.

Az elhalt serkéket a cementszerű anyag erősen rögzíti a hajszálakhoz, ezért ezek a hajszálakról csak ecetes vízbe mártott sűrű fogazatú fésűvel, illetve egyenkénti lehúzással – esetleg haj levágásával – távolíthatók el. A hajjal érintkező használati tárgyakat forró vízzel, vagy a hajszeszbe mártva lehet fertőtleníteni. Érdemes nem csak a hajjal érintkező használati tárgyakat, de a fekvőhelyet is és az őszi, téli időben használt sálakat, sapkákat és kabátokat is fertőtleníteni.

 

A fejtetvesség megelőzése

 

A védekezés egyik alapja, a rendszeresen végzett, gondos szűrővizsgálat. Ez által kiszűrhetőek a fertőzött személyek, kinek kezelése során fontos annak a megállapítása is, hogy kitől kaphatta el, illetve kinek adhatta tovább.

A tetűírtó hajszesz nemcsak kezelésre, hanem megelőzésre is alkalmas. Akkor célszerű alkalmazni, ha fennáll az újrafertőződés veszélye. Hajmosás után a haj teljes felületét át kell mosni a hajszesszel és egyenletesen be kell dörzsölni a fejbőrbe. A következő hajmosásig megőrzi a hatását. Ezt érdemes addig ismételni, míg a visszafertőzés esélye fennáll.

 

Forrás: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/fejtetu

Az oldal tetejére