Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A mozgás kiemelten fontos home office idején is

A mozgás kiemelten fontos home office idején is

Az elmúlt bő 1,5 év során a Covid-19 világjárvány sok szempontból megváltoztatta a körülöttünk lévő világot, ami számos tekintetben kihatott a hétköznapi életünkre és szokásainkra is.

Nagyon sok cég tért át a home office munkavégzésre és még sok munkahelyen, bő 1,5 évvel is a vírus indulását követően a mai napig is megmaradt ez a fajta munkavégzési mód. A home office-ban való munkavégzés sokak számára igen közkedveltté vált, azonban sokaknak nehézséget is okozott. Az elmúlt időszak a vírus okozta bizonytalanság érzése mellett arról is szólt, hogy új szokásokat, működési módokat kellett kialakítanunk mind a munkavégzés, mind pedig a saját személyes életterünk tekintetében.

Az elmúlt hónapokban sokféle hasznos praktikát olvashattunk arról, hogy hogyan is lehet jól alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Vagy éppen olyan cikkek láttak napvilágot, amik arra próbáltak meg rávezetni minket, hogy mit is tehetünk annak érdekében, hogy valahogyan visszahozzuk a home office nyújtotta világunkba azokat a korábbi rutinjainkat, amikről hirtelen, szinte egyik napról a másikra le kellett mondanunk. Úgy gondoljuk, hogy eléggé gyorsan megtanultuk alkalmazni a különböző virtuális fórumokat és az életünk szinte hetek alatt áttért a személyesről online jelenlétre. Mára már azt tapasztaljuk, hogy azért a személyes jelenlét is valamelyest újra visszatérhetett az életünkbe, de az újabb vírusmutációk folyamatos fenyegetése a bizonytalanság sokszor tapintható érzését is magával hozta. Ezért fontossá vált, hogy az ilyen, lelkileg is sokszor megterhelő napokban még inkább próbáljunk meg odafigyelni önmagunkra, testi-lelki egészségünk megőrzésére és immunrendszerünk erősítésére.

A testi egészség erősítése érdekében most szeretnénk felhívni pár gondolatban a figyelmet a mozgás fontosságára is. Legyen itt szó akár az otthonunkban elvégzett pár gyakorlatból álló mozgásról, vagy edzésről, egészen a konditerembe való ellátogatásig. A hangsúly azon van, hogy a lehetőségeinkhez és erőnléti állapotunkhoz mérten mozogjunk. Hiszen lássuk be, hogy a mozgás egyike lehet azon élettereinknek, amelyre a home office időszak bevezetésével valahogyan talán kevesebb figyelmet tudtunk szentelni.

És miért is annyira fontos, hogy elkezdjünk rendszeresen mozogni? Azért, mert a mozgásszegény életmód számos egészségügyi probléma forrása lehet. Többek között elhízást, csontritkulást eredményezhet, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, megemelheti a  koleszterinszintet, vagy éppen felerősítheti a szorongásos problémákat, mentális nehézségeket.

Mit is tehetünk annak érdekében, hogy akár csak a home office mozgást is beillesszük az életünkbe? Egyszerűen csak döntsük el azt, hogy holnaptól elkezdünk mozogni és szánjunk rá egy kis időt az életünkből. Arra, hogy most éppen miért nem megfelelő, mindig lesznek ésszerű magyarázataink, kifogásaink, amivel nagyon jól meg tudjuk győzni magunkat is arról, hogy egy későbbi kezdő dátum miért lenne számunkra sokkal ideálisabb. Azonban ne felejtsük el ilyenkor arra emlékeztetni magunkat, hogy ekkor valójában a halogatás csapdáját kerülgetjük.

Indulásként már az is sokat segíthet, hogyha beütemezzük, hogy legalább óránként felálljunk az asztalunk mellől, és egy kicsit átmozgassuk kezünket és lábunkat egyaránt. Ne a kifogásokat keressük, hanem inkább pár olyan egyszerűbb gyakorlatot, melyeket kis odafigyeléssel és rendszerességgel könnyen be tudunk csempészni a hétköznapjainkba, és segítségükkel máris egy kis fizikai aktivitást vihetünk a home office-ba.

További gyakorlatokat végezhetünk még gumiszalagokkal, erősítő gumikötelekkel, vagy akár step paddal is. Emellett, ha fizioballon ülünk, azzal javíthatunk a testtartásunkon is és ezzel egy időben még az izmainkat is erősíthetjük. A talpunk megtornásztatásához és masszírozásához egyensúlyozó sünit használhatunk. Ez egy olyan tüskés felületű, levegővel telített félgömb, ami serkenti az agyműködést, keringést. Az egyensúlyozó korong segíthet a műtét vagy sérülés utáni rehabilitációban, a mélyizmok erősítésében, az egyensúlyérzék fejlesztésében és emellett csökkenti a tartós ülő pozíció okozta derék- és hát panaszokat. Ha valaki kedvet kapna bármelyik termékhez, webshopunkban meg is tudja azokat tekinteni és rendelni.

Mozogj Te is minél többet, hiszen a mozgás amellett, hogy oldja a szorongást, javítja a vérkeringést is. Emellett még jótékony hatással van az izomzatra, az immunrendszer működésére, segíthet megelőzni az elhízást és nem utolsó sorban jókedvre is derít.

Források:

https://blog.generalielorelatok.hu/egeszseg/mozgasszegeny-eletmod-ulo-munka-egeszseg/

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/19157/milyen-betegsegekkel-all-osszefuggesben-a-mozgashiany

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/19157/milyen-betegsegekkel-all-osszefuggesben-a-mozgashiany

Az oldal tetejére