Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Május 15. az állat- és növényszeretet napja Magyarországon

Május 15. az állat- és növényszeretet napja Magyarországon
Gondolkodtál már azon, hogy mennyire fontos mind fizikailag, mind pedig lelkileg a „flóra és fauna” jelenléte a környezetedben?

Állatszeretet

Vajon milyen hatással van az ember egészségére egy négylábú állat jelenléte otthon? Van-e bármilyen összefüggés különböző betegségek kialakulásában egyes embereknél és okozhatja ezt egy állat, vagy éppen az ellenkezője?

Több kutatás is folyt annak érdekében, miért is érdemes kutyát, macskát, vagy valamilyen háziállatot tartani otthonunkban. Túl azon, hogy felelősségre, gondoskodásra és környezetünk szeretetére tanít, több pozitív egészségügyi hatása is van.

Már fél óra foglalkozás házikedvencünkkel is képes olyan vegyi anyagokat felszabadítani az agyban, amelyek boldogságérzetet okoznak. Nem véletlen, hogy a depressziót és a kedélybetegségeket állatterápiával is szokták kezelni. Az állattartók kevésbé magányosak és jobb az általános közérzetük.

Egy kutatás szerint az állatokkal töltött idő a különböző fizikai fájdalmak csillapításában is segít. Akinek kutyája van, az általában fittebb, de a velük való játék, vagy a megfigyelésük is csökkenti a vérnyomást és lassítja a pulzust.

Akik kutyákkal nőttek fel, kisebb eséllyel lesznek allergiásak felnőttként. Ráadásul a kutyáknak van egy olyan képessége, hogy felismerik a rákos megbetegedéseket. Vannak kifejezetten ilyen célokra kiképzett négylábúak.

Tehát levonhatjuk a következtetést, az állattartás nem csak kötelezettséggel jár, hanem az egészségünket, mentális egyensúlyunkat is támogatja.

 

Növényszeretet

Aki a növényt szereti, rossz ember nem lehetett. Mind hallottuk már ezt a mondást valamilyen formában. De ássunk a mélyére és keressük meg ennek az igazság tartalmát.

Minden növénynek más igényei vannak. Nem csak a megfelelő talajt, víz mennyiséget, hőmérsékletet vagy fényt kell megadnunk neki, hanem a tápanyagokat, vagy esetenkénti metszést is kell rajtuk végezni. Ha mindezt jól csináljuk, a növény nagyon meghálálja. Azon kívül, hogy növekszik, terebélyesedik, még az egészségünkre is jótékony hatással van

Nézzük meg, hogyan!

 

Mivel a növények levelei és egyéb részei természetes szűrőként működnek, amik felfogják az allergéneket, sokkal jobb levegőt biztosítanak az otthonunkban, munkahelyünkön.  Ám amikor növényt választunk, figyeljünk arra, hogy kis fényigényű, kevés gondozást igénylő növényeket válasszunk (vitorlavirág, békeliliom, egyéb Délkelet Ázsiából származó növény), semmiképpen sem olyat, amelyet spórát vagy pollent szórhatnak szét.

A kutatások szerint sokkal boldogabbak azok az emberek, akiket otthonukban, munkahelyükön növények vesznek körbe. Kevesebbet aggódnak és ritkábban mennek betegszabadságra.

Magyarországon a zöldike néven ismert legnépszerűbb szobanövény jelentősen képes növelni a szoba páratartalmát. Télen a fűtés, nyáron a légkondi miatt sokkal szárazabb a szobák levegője, mely a hideg időszakban akár komoly léguti betegséget is okozhat. Egy tanulmány szerint néhány cserépnyi zöldike képes a helyiség páratartalmát 20-ról 30%-ra emelni.

A szőnyegek, a festékek, a tisztítószerek, a nyomtatók és a tinták, valamint sok más beltéri illékony, szerves vegyületnek nevezett, szennyező anyagokat bocsát ki magából. Ezek irritálhatják a szemünket, bőrünket, ronthatnak az asztmánkon vagy nehezíthetik a légzést. A szobanövények azonban képesek ezeket a szerves vegyületeket felszívni. A levegő tisztítására jó választás lehet a közönséges borostyán, az aszparáguszok vagy a sárkányfa.

A menta és a bazsalikom segíthet a gyomorbántalmakon, a levendula segíthet oldani a szorongást, az Aloe verából kinyert gél pedig a legtöbb bőrirritációt nyugtatja, gyógyítja.

 

Egyéb jótékony hatásai a növénytartásnak

  • A fotoszintézis az, amikor a növények a napfényt átalakítják a táplálékukká, szén-dioxidot vesznek fel és oxigént bocsátanak ki. Egyes fajok (gerbera, százszorszép) pedig még naplemente után is adnak le oxigént, ami nyugodtabbá teszik az alvást.
  • Stresszoldó hatásuk van. Ha például nehezebb feladatot kell megoldaniuk, a kortizol és a vérnyomás értéke jóval alacsonyabb azoknál az embereknél, akiket növények vesznek körbe.
  • Jobban tudunk tőlük fókuszálni. Egy kísérlet azt vizsgálta meg, hogy azok a diákok, akiknek a tantermükben volt néhány szobanövény, jobb eredményt értek el, mint azon társaik, akiknek a termükben nem volt zöld.
  • Gyorsabb gyógyulást eredményezhet. Mikor egy betegnek virágot viszünk, kicsit több, mint egy kedves gesztus, mivel a növények jótékony hatással vannak a gyógyulás folyamatára is.
  • Mentális és érzelmi egészségünknek is jót tesz. Néhány terapeuta kifejezetten javasolja a kertészkedést, mivel az élő növények gondozása csökkentheti a szorongást, javítja a koncentrációt és enyhítheti a depresszió tüneteit. A növények közelsége, gondozása emellett segíthet a traumafeldolgozásban, javíthatja a demensek állapotát és általánosságban jót tesz az idősotthonokban élők egészségének.

 

Ha te is olyan vagy, akinél a szobanövények rövid életűek, de szeretnél ezen változtatni, először kezdd kicsiben. Nézz utána hogyan kell gondozni, keresd meg neki a megfelelő helyet (ha valahol látod, hogy nem érzi jól magát, tedd át) és gondozd a legjobb tudásod szerint. Hidd el, meghálálják.

 

Forrás:

https://www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/kiderult_ezert_erdemes_haziallatot_tartani

https://www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/igy_hatnak_az_egeszsegunkre_a_szobanovenyek

 

Az oldal tetejére