Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az inkontinencia?

Mi az inkontinencia?

Az inkontinencia az akaratlan vizeletszivárgás panasza, mely körülbelül a népesség 10 %át érinti. Főként változó korban lévő nők betegsége, de a férfiaknál is egyre gyakoribb.

Az inkontinenciát okozhatja genetikai eltérés, terhesség és szülés, méheltávolítás, testsúlyfelesleg, nem megfelelő nőgyógyászati beavatkozások, hormonális változások a menopauza idején. Férfiaknál prosztata betegségek, visszatérő húgyúti fertőzések, húgyhólyag túlműködése, húgyhólyag kövek- és tumorok, vesekő, idegrendszeri károsodás (Parkinson-, Alzheimer-kór, Sclerosis multiplex), gerincoszlop (gerincvelő) sérülése, agyérkatasztrófák, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek (nyugtatók, altatók, egyes vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek, vízhajtók, izomlazítók, antidepresszánsok), székrekedés, helytelen életmód (stressz, elhízás, dohányzás, nem megfelelő folyadékbevitel, túlzott mértékű koffein- és alkoholfogyasztás), heves köhögés, nagy erőbehatással járó sportok.

Az inkontinenciának 5 típusát különböztetjük meg

  1. Stressz inkontinencia: kis mennyiségű vizelet távozik a hasűri nyomás növekedésekor (tüsszentés, köhögés, nevetés stb). Fiatal és középkorú nőknél az inkontinencia leggyakoribb formája, melyet okozhat a húgyúti záróizom meggyengülése, a húgycső, illetve a húgyvezetékek rendellenes elhelyezkedése, menopauza után az ösztrogén hiány, a terhesség alatt megjelenő hormonális elváltozások. Férfiaknál ez a típus akkor léphet fel, ha prosztata műtét során sérül a húgycső felső része vagy a húgyhólyag nyaka. Az elhízottság mindkét nemnél súlyosbíthatja a tünetet.
  2. Sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia: hirtelen intenzív vizelési inger jellemzi, mely során nincs idő eljutni a mellékhelyiségig és irányíthatatlanná válik a vizelettávozás. Ez az inkontinencia leggyakrabban idős korban fordul elő, pontos oka gyakran ismeretlen. Mivel azonban a kor előre haladtával a húgyhólyag izmainak működése fokozódik, a záróizmok összehúzódása romlik, ezek együttesen felelhetnek az inkontinencia kialakulásáért.
  3. Túlfolyásos inkontinencia: jellegzetessége, hogy kis mennyiségű vizelet szivárog folyamatosan, akarattól függetlenül. Oka legtöbbször elzáródás vagy a húgyhólyag gyenge izom-összehúzódása, ami miatt a húgyhólyag nem képes teljesen kiürülni. Háttérben állhat fejlődési rendellenesség, prosztata megnagyobbodás, kő, székrekedés, bizonyos a központi idegrendszerre ható gyógyszerek, a húgyhólyagot bénító idegsérülések és cukorbetegség is.
  4. Reflex inkontinencia: a központi idegrendszer tumor vagy vaszkuláris következtében megszűnik a vizelési folyamat kontrollja. A beteg a vizelést nem képes akaratlagosan befolyásolni, vizelési ingert nem érez.
  5. Kevert inkontinencia: ha a fent felsorolt inkontinencia típusokból több is egyidejűleg jelen megtapasztalható a betegnél.

 

Forrás: https://bhc.hu/betegsegek/vizelet-inkontinencia

Az oldal tetejére