Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért fontos a személyre szabott inkontinencia ellátás?

Miért fontos a személyre szabott inkontinencia ellátás?

Magyarországon jelenleg körülbelül 600 ezer ember él vizelettartási panaszokkal, közülük 100 ezer súlyos és 500 ezer enyhe, középsúlyos vizeletszivárgást tapasztal.

Az érintettek többsége sajnos különböző okokból kifolyólag nem talál megfelelő megoldást az inkontinencia kezelésére. A problémával küzdő nők 65%-a helytelenül tisztasági betétet használ problémájára.

  • Enyhe inkontinencia: ha az akaratlan vizeletvesztés 8 óra alatt nem haladja meg a 350 ml-t.
  • Középsúlyos inkontinencia: ha az akaratlan vizeletvesztés 8 óra alatt több, mint 351 ml, de nem haladja meg a 900 ml-t.
  • Súlyos inkontinencia: a hólyag teljes ürülése esetén (ill. ha a napi összes vizeletvesztés mennyisége meghaladja a napi 900 ml-t), súlyos inkontinenciáról beszélünk.

A személyre szabott inkontinencia ellátás biztosítja a megfelelő termékválasztást, elősegíti a beteg jobb közérzetét, önállóságának megtartását, emberi méltóságának megőrzését, egyben kevesebb fizikai, pszichés és anyagi terhet ró családtagjaira, ápolóira.

A helytelenül választott inkontinencia termékek jelentős mértékben rontják a betegellátás / betegápolás minőségét, valamint többlet költséget jelent az érintett, ill. hozzátartozója számára.

 

Melyek a személyre szabott termékválasztás legfontosabb szempontjai?

A vizeletvesztés mennyisége

Minden esetben a napi össz vizeletvesztés mennyiségének megfelelő terméket válasszunk. Kérje szakember segítségét a termékválasztáshoz.

A beteg mobilitása

Ha az inkontinenciában érintett beteg mobil vagy mobilizálható (segítséggel biztonsággal fel tud állni), ez esetben a fehérneműhöz hasonló, pants típusú pelenkák nagyban segítik az érintett és a gondozó feladatát. A fehérneműhöz hasonló terméket a beteg önállóan is tudja használni, érzetre is fehérneműként viselhető.

A beteg neme

Léteznek olyan inkontinencia termékek, melyeket kifejezetten nőknek, ill. férfiaknak fejlesztettek ki. Az enyhe és középsúlyos inkontinencia ellátására kifejlesztett betétek klasszikusan a nemekre jellemző anatómiának megfelelően lettek kialakítva, de már fehérnemű típusú pelenkákból is léteznek kifejezetten férfiaknak és nőknek tervezett változatok.

 

Melyek a jelek, hogy nem megfelelő terméket választottunk?

•        Gyakori szivárgás

•        Túl sok termék felhasználás

•        Nagyszámban jelentkező bőrproblémák

 

Miért jelentkeznek a fenti problémák és hogyan lehet elkerülni ezeket?

Gyakori szivárgás

Egyik gyakori ok a nem megfelelő méretű termék kiválasztása. Nadrágpelenkák esetén kiemelten fontos, hogy a beteg testméretének megfelelő terméket vásároljuk meg. Általában a beteg konfekció méretének megfelelő (S, M, L, XL) méretű termékek választása célravezető. A terméket mindig szorosan a testhez rögzítve kell felhelyezni a szivárgások megelőzése érdekében.

A második leggyakoribb szivárgást okozó tényező a nem megfelelő nedvszívó kapacitású termék választása. Ha nem elég a napi 3 db az adott termékből akkor indokolt a nagyobb nedvszívó kapacitású termék kipróbálása

A harmadik gyakori ok, ami miatt elfolyásos balesetek történnek, a nem megfelelő termékfelhelyezés. A helytelenül, nem szorosan a testhez illeszkedő termék felhelyezés esetén gyakran előfordul szivárgás.

Végül, de nem utolsó sorban előfordulhat, hogy nem megbízható minőségű terméket vásároltunk. Kérjük gyógyszerészünk, gyógyászati segédeszköz boltban szakértő tanácsát, ha bizonytalanok vagyunk, melyek a kiváló, megbízható minőségű termékek a betegtársak visszajelzései alapján.

 

Túl sok termékfelhasználás

Ha a helyes méretű, nedvszívó képességű és helyesen felhelyezett termék esetén is napi 3 db-nál több termékre van szükség, feltétlenül indokolt a jobb minőségű termékkel kapcsolatban érdeklődni!

 

Nagyszámban jelentkező bőrproblémák

A kiszivárgott vizelet a termék viselője számára kellemetlen érzéssel jár, valamint a bőrnek a vizelettel való tartós érintkezése esetén bőrirritáció, súlyosabb esetben decubitus kialakulását eredményezheti.  Ugyancsak bőrproblémát okoznak azok a termékek, melyek ugyan felszívják a vizeletet, de nedvszívó magjuk nem képes azt teljesen megkötni, ezért visszanedvesednek, ezáltal a terméknek a bőrrel érintkező felülete folyamatos nedves, kellemetlen közeget teremt. A kellemetlen érzésen túl a folyamatos nedves közeg miatt felázásos bőrproblémák jelentkeznek, nyomás, dörzsölés hatására a nedves bőrfelszín még sérülékenyebbé válik, nagyobb eséllyel alakul ki bőrfelszíni sérülés, irritáció, kiütés.

Az oldal tetejére