Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Tisztelt Vásárlóink! Felhívjuk figyelmüket, hogy ügyfélszolgálatunk a mai napon karbantartás miatt nem elérhető! A rendelések leadása ugyanúgy működik. Megértésüket köszönjük!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

A 45-65 év közötti nők körében az emlőrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Rosszindulatú emlődaganat következtében évente több mint kétezer nőt veszítünk el, miközben az időben felfedezett mellrák 95 %-ban gyógyítható.

Sajnos az emlőrák kialakulásának pontos okát nem ismerjük, van azonban számos hajlamosító tényező, ami nagymértékben növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Kockázati tényezők:

  • Túlsúly és egészségtelen táplálkozás, külön kiemelve a túlzott húsfogyasztást
  • Mozgásszegény életmód
  • Rendszeres, nagy mértékű alkohol fogyasztás
  • Dohányzás
  • Genetikai hajlam
  • Önvizsgálat hiánya
  • 40 éves kor felett a szűrővizsgálatok elhagyása

Mellráknak sajnos korai stádiumban nincsenek tünetei!

Fiatal felnőtt korától kezdve minden nőnek gondot kell fordítania emlőinek rendszeres vizsgálatára. Némi gyakorlat után a kisebb elváltozást is észre lehet venni, így az orvosi beavatkozás is idejében történhet.

Önvizsgálatot 20 éves kortól havonta egyszer, lehetőleg a menstruációs periódust követően érdemes elvégezni, menopauza esetén, érdemes kijelölni egy fix napot a hónapban és mindig ugyanerre a napra időzíteni az önellenőrzést. Az emlők önvizsgálata lényegében fizikális vizsgálat, de azt feltétlenül hangsúlyozni kell, hogy ez önmagában nem szűrővizsgálat. Tény azonban, hogy az önvizsgálatot rendszeresen végzők között kevesebb előrehaladott rák fordul elő, mint az ezt elhanyagolók esetében. 

Azon nők esetében, akiknél a család anyai ágon érintett a betegségben, a szűrés még fontosabb! Ajánlott a mammográfiás alapfelvételt előbb elvégezni azoknál a hölgyeknél, ahol közvetlen felmenőnél (az édesanyánál vagy lánytestvérnél) emlőrák fordult elő.

45 éves korig, a szakma ajánlása szerint, háromévente, ötvenéves kor felett évente javasolt a mammográfiai vizsgálat minden nőnek. Természetesen panasz esetén bármikor elvégzik a vizsgálatot, két szűrési időpont között is.

Figyeljünk testünk változásaira és egészségünk meg fogja hálálni az odafigyelő gondoskodást. 

forrás: https://www.mellrakinfo.hu

Az oldal tetejére