Leírás
Összetevők: Gluténmentes lisztkeverék (kölesliszt, batáta liszt), tápióka keményítő, rostkeverék (útifűmaghéjliszt, bambuszrostliszt), térfogatnövelő szer (nátrium-hidrogén-karbonát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav) A termék szezámmagot, mustármagot, zellert tartalmazhat!
Recept ötlet: Szafi Free fonott kalács Hozzávalók (490 grammos kalácshoz): 250g Szafi Free EXPRESSZ lisztkeverék kelesztés nélküli tésztákhoz 55g por eritrit (vagy porcukor) – nagyon fontos, hogy por állagú legyen 1g himalája só 1g szódabikarbóna késhegynyi vanília őrlemény 1 citrom héja (kb. 10g) 30g almaecet (vagy frissen facsart citromlé) 260g szobahőmérsékletű víz ízlés szerint adhatunk hozzá aszalványokat, pl. mazsolát kenéshez: 10g frissen facsart narancslé
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt. 2 külön tálba mérjük ki a száraz és a nedves hozzávalókat, majd öntsük őket egybe és addig gyúrjuk, míg el nem válik a kezünktől (2-3 perc). Összeállítás után 5 percig pihentessük. Ezután osszuk 4 részre a tésztát, sodorjunk belőle 23 cm-es rudakat, úgy hogy a közepe vastagabb maradjon, a végei pedig egyenletesen vékonyodjanak. Lazán fonjuk össze. Sütés előtt kenjük le narancslével. Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső programon 50 percig süssük, majd újra kenjük le és további 15 percig süssük 200 fokon. Rácson hagyjuk langyosra kihűlni, majd ízlés szerint fogyasszuk.
Átlagos tápérték 100g lisztkeverékben Energia: 1398 kJ / 331 kcal Zsír – amelyből telített zsírsavak 1,9 g 0,5 g Szénhidrát – amelyből cukrok 65,2 g 2,1 g Rost 13,8 g Fehérje 6,5 g Só 0,03 g
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.