Leírás
Összetevők: Kölesliszt, tápiókakeményítő, rostkeverék (útifűmaghéjliszt, bambuszrost), térfogatnövelő szer (nátrium-hidrogén-karbonát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav).
Pita recept: Hozzávalók (4 db pitához): 250g Szafi Free Hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék 5g só 3g porélesztő 280g langyos víz; + 3g liszt a gyúráshoz és a formázáshoz + 1 g olaj a sütés előtti kenéshez
Elkészítés: Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük rá a vizet és fakanállal keverjük, míg besűrűsödik. Ezután fedjük le az edényt és pihentessük a tésztát 30 percig. Ha letelt a pihentetési idő, lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 4 egyenlő súlyú darabra. Nyújtsunk mindegyikből 14 cm átmérőjű körlapot. Rakjuk őket sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük le a tetejüket az olajjal. Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel, gőz nélkül, 20 perc. Ha kivettük őket a sütőből, még kemények lesznek, ahogy hűl, úgy puhul. Megjegyzés: Előfordulhat, hogy nem mindegyik fog sütés közben akkorára megemelkedni, hogy “zsebe” legyen, de késsel megvágható, és nagyon jól teletölthető.
Átlagos tápérték 100g termékben Energia: 1472 kJ / 348 kcal Zsír amelyből telített zsírsavak 2,1 g 0,6 g Szénhidrát amelyből cukrok 71 g 2,1 g Rost 8,2 g Fehérje 7,2 g Só 0,03 g