Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kávéról

A kávéról

Nem fogyasztasz kávét, mert félsz attól, hogy függővé válsz? Fogyasztasz kávét, de mindig azt hallod, hogy az mennyire egészségtelen? Ma, a kávé világnapján hoztunk Neked néhány érdekességet a világ legelterjedtebb frissítőjéről, hogy meggyőzzünk, kávét inni egészségesebb, mint nem.

Habár még nem fedezték fel, milyen mechanizmusok vezetnek a kávéfogyasztás egészségügyi előnyeihez, arról már vannak sejtések, hogy a bélrendszer baktérium flórája milyen kapcsolatban áll a kávézással.

A bélflórát vizsgálva 34 férfi résztvevővel kolonoszkópiát (vastagbéltükrözés) és endoszkópiát (egyéb üreges szervek vizsgálata kamerával pl: gyomor) végeztek, hogy megbizonyosodjanak a belek egészséges állapotáról. Ehhez még szövettani vizsgálat is hozzájárult, 97 db nyálkahártya-biopsziát vettek további analizáláshoz.  A vizsgálathoz az is hozzátartozott, hogy felmérték a vizsgált személyek kávézási szokásait, hogy megbecsüljék napi kávéfogyasztásukat. Ezek után két csoportra bontották a résztvevőket: a kávéfogyasztók közé azok tartoztak, akik naponta legalább 82,9 mg koffeint fogyasztottak, a másik csoportba azok, akiknél ennél kevesebb volt a napi koffein-bevitel. A vizsgálat eredménye az volt, hogy a több koffeint fogyasztó személyek baktériumflórájában magasabb arányban található jótékony baktérium, melyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

De nem csak az emésztésre van ilyen jó hatással.

  • Csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét: A központi idegrendszert megtámadó betegség, mely dopamintermelő sejtek elhalásával jár, ma még sajnos nem gyógyítható. A legújabb kutatások szerint azonban a kávé hatására 30-61%-kal csökkenhet a betegség kialakulása.
  • Kitűnő antioxidáns forrás: A lebontó folyamatok során keletkező káros szabadgyökök semlegesítésében játszik nagy szerepet az antioxidáns. A világ nyugati felén élők napi antioxidáns-bevitelének jelentős hányadát az aktív kávéfogyasztás adja.
  • Segít a zsírégetésben és a fogyásban: Felpörgeti a teljes testünket, így az edzés előtt egy órával elfogyasztott kávé mindenféleképpen jó hatással lesz a fogyásra.
  • Csökkenhet a szívinfarktus kockázata: Ha eddig azért nem ittál kávét, mert féltél attól, hogy szívelégtelenséget okozhat, akkor ideje újra gondolni ezt a tévhitet. Kezdetben a kávé ugyan okozhat magasabb vérnyomást, de ehhez egy idő után hozzászokik a szervezet. A kutatások pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a kávézás akár 20%-kal csökkentheti az infarktus kialakulását.
  • Védi a májat: A máj az egyik legfontosabb anyagcsere folyamatot végző szervünk, a kávé hatására gyorsabban távoznak belőle a különböző méreg és salakanyagok, megelőzve ezzel a különböző májbetegségek kialakulását.
  • Serkenti az agyműködést: A legismertebb jótékony hatása a kávénak, hogy blokkolja az álmosságért felelős hormont, ezzel ébren tartva az agyat.
  • Csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását: Az erre vonatkozó kutatás alapja inkább az volt, hogy van-e a kávénak bármilyen szerepe a cukorbetegség kialakulásában. A tanulmány azonban azt bizonyította, hogy a fekete kávét (tej és cukor nélkül) fogyasztóknál 20-25%-kal alacsonyabb a betegség kialakulásának a kockázata.
  • Antidepresszáns hatása van: A kávé alapjaiban tudja befolyásolni az agyban található kémiai közeget, így jelentősen tudja módosítani a különböző neurotranszmitterek (mely felelős a hangulatért) termelődését.
  • Megelőzi az Alzheimer-kór kialakulását: A Parkinson-kórhoz hasonlóan gyógyíthatatlan betegség, melynek legfőbb velejárója az emlékezetvesztés, valamint az idegrendszer teljes leépülése. A kávészemek pörkölése során képződő fenil-indén molekulának köszönhető, mely erőteljesen serkenti az agyat. Ez az egyetlen molekula, ami az Alzheimer-kórnál megjelenő fehérje fragmens felhalmozódását gátolja
  • Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát: A kávé a magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően bizonyítottan csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, főleg a májdaganat és a végbélrák megelőzésében lehet hatékony.
  • Jó hatással van a bőrre: A kávét nem csak belsőleg, de külsőleg is lehet alkalmazni, például szemkörnyékápolóként, valamint igazi ellensége a narancsbőrnek.
  • Serkenti a hajnövekedést: A kávé serkenti a hajhagymákat is, így kávés hajpakolással megelőzhető, vagy akár vissza is fordítható az idő előtti kopaszodás.
  • Jó hatással van a bélflórára: Azon túl, hogy gyulladásgátló hatása van, csökkenti a cukorfelszívódási sebességet, melynek köszönhetően elkerülhető a vércukorszint drasztikus kilengése.
  • Növeli a teljesítményt: Az edzés előtt elfogyasztott kávé nem csak a zsírégetésben játszik fontos szerepet, hanem abban is, hogy nagyobb intenzitással és hatékonyabban menjen a testmozgás.
  • Növeli a várható élettartamot: Az összes felsorolt jó tulajdonság mind hosszabb és egészségesebb életet eredményez.

 

Azonban, mint mindig, a kávénál is fontos a mérték, hiszen csak ekkor érhető el a jótékony hatás. A túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet!

 

Forrás: https://deliklinika.hu/a-kavefogyasztas-jotekony-hatasai/

https://mrsale.hu/kave-hatasa/

 

 

Az oldal tetejére